Mielenkiintoinen uutinen uuden kyläkauppiaan arjesta Parikkalassa

Suomalaisten kyläyhteisöjen eräs tyypillisimmistä ongelmista on palveluiden siirtyminen aina vain kauemmas. Esimerkiksi moni kyläkauppa on lopettanut toimintansa ja kyläläisten kauppamatkat ovat pidentyneet. Kuitenkin Parikkalasta kuuluu kummia: yrittäjäpariskunta avasi kyläkaupan kylään, jossa asuu ainoastaan 300 asukasta. Kerromme tässä artikkelissa yrittäjäpariskunnan uhkarohkeasta yritysideasta.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Kaikki sai alkunsa halloweenjuhlista, jotka pidettiin Parikkalan Uukuniemellä lokakuussa vuonna 2015. Näissä juhlissa nimittäin nykyinen kyläkauppayrittäjäpariskunta, Mirva Venäläinen ja Kare Palmu, tapasivat toisensa. Tämä johti siihen, että Mirva päätti muuttaa Karen luokse Uukuniemelle. Kun pariskunta kuuli, että paikkakunnan kyläkauppa aikoi lopettaa toimintansa, päättivät he yrittää pelastaa kyläkaupan. Aluksi kyse oli vitsistä, joka lopulta muuttuikin totiseksi todeksi ystävien kannustaessa pariskuntaa tarttumaan toimeen.

Millaisia haasteita kyläkauppiaat ovat joutuneet kokemaan?

Kyläkaupan ylläpito ei ole sujunut ongelmitta ja pariskunta toteaakin, ettei ole helposti periksi antavaa sorttia. Erityisesti talviaikaan kaupassa on koettu asiakaskatoa ja kaupassa on ollut hiljaista. Kaupan tuotto oli joinakin päivinä plus miinus nolla.

Lisäksi kaupassa on jo ehditty kokea yllättäviä takaiskuja sekä odottamatonta rahanmenoa esimerkiksi kylmätiskin ja pakastimen hajottua. Korjaajaa jouduttiin kaupalla odottamaan jonkin aikaa ja osa asiakkaista suhtautua perin nyrpeästi siihen, ettei kylmätuotteita pystytty myymään useampaan päivään.

Kyläkauppiaat ovat myös huomanneet, että toisinaan on ollut vaikea arvioida, kuinka paljon mitäkin tuotetta kannattaa pitää myynnissä ja millaisia tuotteita myynnissä kannattaa pitää. Tietyillä tuotteilla on myös omat sesonkinsa, jolloin niitä myydään tavallista enemmän. Tällaisten asioiden omaksuminen on vienyt aikaa ja vaatii oman asiakaskunnan tuntemusta.

Kesällä kauppa on kannattanut talvea paremmin ja se onkin auki päivittäin – tai ainakin periaatteessa päivittäin, sillä juhannussunnuntaina kauppa oli laitettava kiinni kylmäaltaiden tuotteiden loputtua juhannuspäivän aikana. Tässäkin kohtaa kokemattomilla kauppiailla tapahtui virhearvio myytävien tuotteiden määrän suhteen eikä heillä enää lopulta ollut mitään myytävää jäljellä.

Kyläläiset nauttivat omasta kyläkaupasta

Vaikka kyläkauppa onkin jo ehtinyt saada osakseen myös kritiikkiä, niin kyllä kyläläiset myös nauttivat siitä. Kyläkauppa on hyvä kohde esimerkiksi jätskin ostamiseen hellepäivän yllättäessä ja sinne on helppo poiketa, jos kotoa vaikkapa puuttuu jotain. Aamut ovat kesäisin kaupassa melko kiireisiä, mutta edelleenkin kauppiaiden päiviin mahtuu myös hiljaisia hetkiä.