Suinulan Nuorisoseura ry

Suinulan Nuorisoseura ry

Suinulan Nuorisoseura on saanut alkunsa jo vuonna 1906 Kangasalan Nuorisoseuran ala-osastona. 1930-luvulla seura itsenäistyi omaksi seuraksi.

1932 oli ensimmäinen iso urakka edessä kun rakennettiin Haralanharjulle toinen näkötorni talkoovoimin kylän talon lahjoittamasta puutavarasta. 1949 pystytettiin tornille muistopatsas Sakari Topeliuksen kunniaksi. Patsas seisoo edelleen samoilla jalansijoilla. Ja elettiin aikaa milloin tornille ei ollut vielä tietä. Polkuja pitkin saavuttiin perinteisille juhannusjuhlille ja huolto pelasi hevosvoimin. 1950 luvulla Seura toimi innokkaasti mukana näytelmätoiminnassa ja osakkaana Suinulan tanssilavalla yhdessä Harjulan Hallan kanssa.

” Maaltapaon” vuosina 1970 luvulla toiminta hiipui, kunnes jälleen vuonna 2000 seura heräsi henkiin nykyisin voimin rapistuneen Näkötornin pelastamiseksi. 2001-2003 käytiin läpi mittava näkötornin kunnostusprojekti onnistuneesti.

Tänä päivänä seuran toiminta keskittyy käytännössä täysin näkötornin jälleenrakentamisen hyväksi, jotta voimme taas tulevaisuudessa kaikki olla ylpeitä meidän kylän Tornista. Hanke etenee tällä hetkellä lupahakemus käsittelyssä ja vielä ollaan toiveikkaina, jotta syksyllä päästään jo tekemään uuden Tornin perustuksia. Seuran talkootoiminnassa kunnostusprojektissa oli laaja joukko kyläläisiä mukana ja uuteen ponnistukseen on ihmiset jo kovasti kysyneet, koska päästää tositoimiin. Sen suhteen tulevaisuus näyttää valoisalta, joskin monta haastetta on edessä ennen kuin taas kiivetään 105 porrasta maisemia katselemaan.

Nuorisoseuran sydäntä lähellä on myös Havisevan ala-aste, kylämme nouseva voima. Vuosittain olemme lahjoittaneet oppilaiden matkarahastoon osamme.

Näkötorni on ollut myös koulun oppilaille tärkeä asia ja talven 2007 tornin palon lahjakkaimmat ja liikuttavimmat kirjoitukset lähtivätkin Havisevan koulun oppilaiden teksteistä.
Näkötorni  v 2004

Haralanharjun näkötorni 2004