Södra Vallgrund esimerkkinä modernista kylästä

Suomen Merenkurkussa, ihkaoikeassa maailmanperintökohteessa, sijaitseva Södra Vallgrund on oivallinen esimerkki suomalaisesta modernista kyläelämästä. Tämä kylä löytyy kauniista saaristosta ja tarjoaa asukkailleen erityisen idyllisen asuinympäristön. Södra Vallgrundissa lasten on hyvä kasvaa! Kerromme tässä artikkelissa lisää modernista Södra Vallgrundin kyläyhteisöstä.

Muistot menneestä näkyvät Södra Vallgrundissa

Vaikka Södra Vallgrund onkin nykyään erityisen moderni kyläyhteisö, näkyy Södra Vallgrundin menneisyys kuitenkin monin tavoin. Modernista ilmeestä huolimatta menneisyyden voi melkein aistia. Muinoin Södra Vallgrundissa pyydettiin hylkeitä ja saaren asukkaat muuttivat kesän ajaksi kalastusmajaan. Jotain noista ajoista on Södra Vallgrundissa kuitenkin edelleenkin läsnä. Esimerkiksi talkoohenki elää Södra Vallgrundissa vielä edelleenkin vahvana, mikä ei enää nykyaikana ole lainkaan itsestään selvää – edes maaseudulla.

Södra Vallgrund on nuorekas kylä

Södra Vallgrundissa asuu 360 asukasta. Suuri osa asukkaista on nuoria, joten kylää voidaan kuvailla nuorekkaaksi. Moni perhe on asunut Södra Vallgrundissa usean sukupolven ajan ja osaa arvostaa kylän perinteitä sekä vanhojen talojen aivan erityistä tunnelmaa. Moni Södra Vallgrundissa asuvista perheistä asuu kylässä sukutilallaan huolehtien suvun pitkästä perinnöstä. Suvun jäsenistä saattaa löytyä esimerkiksi räätäli, jonka palkalla sukutila on aikoinaan ostettu. Perinteistä huolehtiminen on Södra Vallgrundin asukkaiden mielestä tärkeää ja suorastaan kunniatehtävä.

Södra Vallgrund on erityisen vireä kylä

Södra Vallgrund on kylä, jossa toimeliaisuus korostuu. Kyläläiset tekemät monia asioita yhteisvoimin, mikä lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Yhdistystoiminta on Södra Vallgrundissa aktiivista ja sen puitteissa järjestetään esimerkiksi kylän yhteisiä juhlia. Elinvoimaisuus onkin tärkeää näin pienessä kylässä.

Mitä Södra Vallgrund tarjoaa asukkailleen?

Yhteenkuuluvaisuuden tunteen lisäksi luonnonläheisyys, turvallisuus ja rauhallinen elämänpiiri ovat Södra Vallgrundin asukkailleen tarjomien asioiden kärjessä. Lisäksi moni arvostaa sitä, että saa huolehtia sukunsa perinteistä.

Nykyisin kylään johtaa maamme pisin silta, mikä on helpottanut kyläläisten liikkumista. Saaristomaisemassa voi toisinaan nähdä myös revontulia, luonnon omaa ilotulitusta, jonka kyläläiset kertovat olevan erityisen vaikuttava ja rauhaisa näky. Myös vierailijoille kylästä löytyy runsaasti tekemistä luontoelämyksistä historian oppitunteihin ja käsitöihin. Kylässä toimii Aava Kertun Kotitila, jossa vierailija pääse tutustumaan ja silittämään erilaisia eläimiä, kuten poneja, lampaita ja vuohia. Ei olekaan ihme, että Södra Vallgrund on valittu alueensa Suomen Vuoden kyläksi vuonna 2016 -voittajaksi.