Vihannissa on mahdollista tutustua kylään, joka on samanaikaisesti sekä moderni että vanhanaikainen

Kun halutaan luoda moderneja kyliä, joissa voitaisiin samalla säilyttää vanhan ajan kylätunnelma, ollaan monien haasteiden edessä. Vihannissa, Sauvonmäellä, on onnistuttu tässä melkoisen hyvin. Lue tästä artikkelissa, millainen kylä Vihantiin on luotu.

Entisaikojen kyläperinteiden elvyttäminen on kyläprojektin keskiössä

Vihannin kyläprojektin keskiössä ja tärkeimpänä tavoitteena on entisajan kyläperinteiden elvyttäminen. Alueelle nousee moderni ja omavarainen puukylä ja projektista vastaa joukko paikallisia yksityishenkilöitä. Asuinalue käsittää kaikkiaan noin 22 hehtaaria. Tavoitteena on, että myös ikääntyvät henkilöt voisivat asua kylässä mahdollisimman kauan omissa kodeissaan.

Kylätalkkariperhe

Kylän eräs erikoisimmista innovaatioista on kylätalkkariperhe. Kyseinen perhe on vastuussa siitä, että kylään tuleva voimalaitos toimii optimaalisella tavalla. Lisäksi perheen tehtävänä on tarjota kylän asukkaille monenlaisia muita palveluja. Idea on hyvä ja voi parhaimmillaan auttaa myös kylän senioriasukkaita pärjäämään itsenäisesti mahdollisimman pitkään omissa kodeissaan.

Tavoitteena on saavuttaa energiaomavaraisuus

Kylässä on tarkoitus saavuttaa energiaomavaraisuus mahdollisimman pitkän kaavan mukaan. Sinne tuleekin oma voimalaitos tuottamaan kylässä tarvittava lämpö- ja sähköenergia. Kylää ei ainakaan kokonaisuudessaan ole tarkoitus liittää lainkaan valtakunnalliseen sähköverkkoon. Tarkoituksena on soveltaa myös alueen järvien tarjoamia lämpövarantoja. Edellä mainittujen ratkaisujen avulla pyritään tarjoamaan asukkaille mahdollisuus asua erityisen edullisesti.

Entäpä sitten eläimet?

Projektissa ei ole jätetty huomiotta myöskään eläimiä, vaan alueella on tarkoitus hoitaa myös erilaisia kotieläimiä, kuten lampaita ja hevosia. 1960- sekä 1970-luvuilla aluetta käytettiin vielä runsaasti maatalouden hyödyksi ja sieltä löytyi niittyjä, laitumia sekä peltoja. Nyt on tarkoitus palata tähän vanhaan malliin.

Ajatuksia Vihannin kylähankkeesta

Kuulostaa aivan loistavalta vaihtoehdolta yhdistää modernia rakennussuunnittelua menneen ajan kyläyhteisöhenkeen! Mikäpä olisikaan parempi asuinpaikka, kuin muinaista kyläelämää huokuva kylä, jossa ei kuitenkaan tarvitsisi luopua modernin elämän mukanaan tuomista elämää runsaasti helpottavista asioista? Vihannin kylähanke kuulostaakin perin idylliseltä vaihtoehdolta, jollaisessa varmasti moni haluaisi lapsensa kasvattaa. Myöskin elinkustannusten pienuus on asia, joka saattaa houkutella paikalle lapsiperheitä sekä vanhuksia.

Kylätalkkariperhe kuulostaa myös hyvältä ajatukselta; kylässä tarvittaneen joku, joka pitää kaikki langat käsissään ja huolehtii kylän toimivuudesta. On kuitenkin pitkälti perheen persoonista kiinni, kuinka homma toimii käytännössä. Moni vanhus haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään ja on hienoa, että kylähankkeessa on tarkoitus tarjota mahdollisuus myös tähän.