Vanhan ruislajikkeen uutisoidaan palastuneen 7 jyvän avulla!

14.7. tänä vuonna Ylen uutiset kertoo vanhan ruislajikkeen pelastuneen vaivaisten 7 viljanjyvän ansiosta. Lue tästä artikkelista, mitä oikeastaan tapahtui ja miten tämä vaikuttaa esimerkiksi ruisleivän makuun.

Miten vanha ja perinteinen ruislajike saatiin pelastettua?

Eräästä norjalaisesta riihestä, alueelta, jota asuttuvat muinoin metsäsuomalaiset, löytyi kaikkiaan 10 viljanjyvää. Nämä viljanjyvät olivat maatiaisviljan jyviä, joiden avulla saatiin herätettyä henkiin muinaisia maatiaisviljalajikkeita. Hämeen ammattikorkeakoulu on aktiivisessa roolissa tässä projektissa, sillä sen Mustialan kampuksen omistamalla pellolla kasvatetaan kyseistä maatiaisruista. Jyvälöytö tehtiin jo vuonna 1969. Viljanjyviä löytyi kaikkiaan 10 kappaletta, mutta niistä vain 7 lähti itämään. Kuitenkin nämä 7 itänyttä jyvää riittivät elvyttämään vanhan savolaisen ruislajikkeen.

Miksi maatiaislajit alkoivat huveta viime vuosisadan aikana?

Vielä vuonna 1902 lähes kaikilla viljelykasvoilla oli satojen tai jopa tuhansien vuosien perinteet. Kuitenkin pikku hiljaa myös Suomeen alettiin tuoda ulkomailta aikaisempaa jalostetumpia lajikkeita. Tämä näkyi siten, että jo 1920-luvun alkupuolella Suomessa viljellystä kaurasta ainoastaan 1/3 edustaa maatiaislajikkeita. Sama tapahtui vehnälle, ohralle ja rukiille, joskin hitaammassa tahdissa. Uusia lajikkeita suosittiin, koska ne tarjosivat viljelijöille maatiaislajikkeita suurempikokoiset sadot.

Maatiaislajikkeiden maku peittoaa jalostetut lajikkeet

Vaikka maatiaislajikkeet eivät kenties voikaan kilpailla pitkälle jalostettujen lajikkeiden kanssa satojen suuruuden osalta, niin on yksi tärkeä seikka, jossa ne peittoavat jalostetut lajikkeet, ja tämä seikka on niiden maku! Unohtaa ei myöskään pidä maatiaisrukiin erityistä ravinnepitoisuutta. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että maatiaisviljoissa on huomattavasti jalostettuja lajikkeita enemmän vitamiineja, mineraaleja, proteiineja sekä antioksidantteja.

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi maatiaislajikkeiden viljely auttaa pitämään yllä luonnon monimuotoisuutta. Se voi auttaa esimerkiksi kasvisairauksien leviämisen ehkäisemisessä.

Maatiaislajikkeita voi käyttää erityisen hyvin luomuviljelussä, koska niiden pitkät korret auttavat tukahduttamaan rikkakasveja. Tämä puolestaan tekee mekaanisesta rikkakasvien torjunnasta helpompaa. Koska luomuviljelyssä torjunta-aineita ei käytetä rikkojen poistamisessa, ovat maatiaislajikkeet hyvä valinta luomuviljelijälle! Makunsa lisäksi maatiaislajikkeet tarjoavat myös monia muita etuja jalostettuihin lajikkeisiin verrattuina. Onkin melkoisen upeaa, että muinainen ruislajike saatiin pelastettua ainoastaan 7 jyvän voimin! Moni viljelijä onkin lähtenyt innokkaasti mukaan maatiaislajikkeiden viljelyn kehitystyöhön.