Yle otsikoi maailman talouden perustuvan luonnovarojen ylikuluttamiseen, mihin Meri-Lappi vastaa kiertotalouden mallillaan

Meri-Lapin kyläyhteisöt saavat olla syystäkin ylpeitä! Ne tarjoavat jopa Kiinan kaltaiselle suurvallalle kiertotalouden mallia, jolla voidaan pienentää luonnonvarojen ylikuluttamista, josta Ylekin suurin otsikoin kertoo. Itse asiassa Ylen otsikko antaa jopa ymmärtää, että maailman laajuisesti taloutemme perustuu siihen, että ylikulutamme luonnonvaroja. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka Meri-Lapin teollisuuskeskittymässä toteutetaan kiertotaloutta.

Kiertotalousosaaminen on pop

Kiertotalousosaaminen on nyt erityisen pop. Tämä johtuu siitä, että luonnonvarat hupenevat kiihtyvää vauhtia samaan aikaan, kun väestö kasvaa ja ihmiset ylikuluttavat luonnonvaroja, mikä pahentaa ympäristöongelmia entisestään. Tämän vuoksi tietty alue Meri-Lapissa onkin nyt aivan erityisen suurennuslasin alla.

Miten kiertotalous toteutuu Meri-Lapissa?

Ensinnäkin Meri-Lapissa on sijoitettu aivan erityisen runsaasti monipuolista teollisuustoimintaa melko pienelle alueelle – ainoastaan 25 kilometrin säteelle. Tälla alueella on pyritty kehittämään kiertotaloutta, jossa tärkeintä on uusiutumattomien luonnonvarojen korvaaminen. Toisen roskaa voidaan siis pitää toisen aarteena, ja toisen roskia voidaan hyödyntää monin tavoin. Materiaalien tehokas hyödyntäminen korostuukin Meri-Lapin tuotantolaitoksissa. Itse asiassa näissä laitoksissa voidaan hyödyntää myös niitä materiaaleja, jotka syntyvät niiden omista toiminnoista. Lisäksi tällaisia materiaaleja on mahdollista kuljettaa myös lähistön muille toimijoille. Toiminnassa nähdään suuria mahdollisuuksia, erityisesti koska toiminta on saanut aikaan maailmanlaajuista kiinnostusta ja tunnustusta.

Jäteongelmat ovat maailmanlaajuisesti massiivisia ja juuri nämä ongelmat nousevatkin luonnonvarojen ehtymisen rinnalle puhuttaessa maailmaa uhkaavista ympäristöongelmista. Kiertotalous voikin olla avainasemassa ratkaistaessa tällaisia ongelmia. Se tarjoaa keinon kestävään luonnovarojen käyttöön sekä luonnonvarojen kierrättämiseen.

Meri-Lappi on onnistunut tekemään yhteistyösopimuksen Kiinan kanssa

Meri-Lapin projektin saamasta kiinnostuksesta ja arvostuksesta kertoo myös se, että projekti alkaa tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa. Sopimuksen tavoitteena on kehittää kiertotaloutta maiden välisenä yhteistyönä. Kiina aikoo ottaa mallia Meri-Lapin toimintamallista. Modernien suomalaisten kyläyhteisöjen kannalta on erityisen upeaa, että tällainen projekti toimii Suomen melko syrjäisessä kolkassa. Projekti ei suinkaan toimi maamme pääkaupungissa, vaan syrjäinen Meri-Lappimme on onnistunut toden teolla nostamaan itsensä maailmankartalle! Toivottavasti tämä Meri-Lapin esimerkki valaa uskoa myös muille syrjäisille Suomen kyläyhteisöille, joista voi löytyä uskomatonta innovatiivisuutta sekä kekseliäisyyttä, joka vain olisi osattava valjastaa oikealla tavalla.