Yle uutisoi näyttävästi kyläkoulujen lakkauttamisesta

Maaliskuussa 2018 Yle uutisoi, ettei kyläkouluja tarvitse nykyisin edes lakkauttaa, vaan niistä voidaan yksinkertaisesti luopua ja tämä kaikki voidaan tehdä hiljaisuudessa. Kerromme tässä artikkelissa, mistä Ylen uutisjutussa on kyse.

Kyläkoulujen yhdistäminen isompien yksiköiden osaksi

Nykyisin on vallalla politiikka, jossa kyläkoulut pyritään yhdistämään isompien yksiköiden osiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, sitä, että kyläkoulu lakkautetaan, mutta tämä lakkauttaminen tehdään hiljaisuudessa ja kyläkouluista ikään kuin luovutaan aikaisempaa helpommin siten, ettei kyläkoulun lakkauttaminen edes vaadi suurta poliittista kädenvääntöä.

Ovatko pienet ja idylliset maalaiskoulut katoava ilmiö?

Nykytilanteessa voidaankin kysyä, ovatko pienet ja idylliset maalaiskoulut jo katoava ilmiö. Jopa Oulussa, jossa asuu runsaasti lapsia, aiotaan lakkauttaa viisi kyläkoulua kouluverkkoselvityksen yhteydessä. Lakkauttamispäätöstä ei näiden koulujen osalta tarvita, koska kyläkoulut ovat jo isompien yksiköiden osia. Tällä hetkellä Oulussa lakkautusuhan alla ovat Keiskan koulu, Tirinkylän koulu, Ylikylän koulu, Jokikylän koulu sekä Kuivasojan koulu. Monella paikkakunnalla eletään samanlaisten kysymysten edessä: onko kyläkoululla valmiuksia selviytyä vai joutuuko monelle niin kovin rakas koulu lakkautusuhan alle?

Miksi kyläläiset vastustavat kyläkoulujen lakkauttamista?

Monissa kylissä oman kyläkoulun loppuminen koetaan erityisen raskaana asiana. Kyläkoulun lakkauttaminen saatetaan kokea uhkana myös siinä mielessä, että koulun menetys vaikuttaa kylien vetovoimaisuuteen negatiivisella tavalla. Kun lapsiperhe harkitsee tietylle alueelle muuttamista, tarkistaa se yleensä ensimmäiseksi alueen päiväkoti- ja koulupalvelut. Jos koulu sijaitsee kovin kaukana, voi tämä vaikuttaa perheen muuttopäätökseen. Kyläkoulun lakkauttaminen saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös kylän elinvoimaisuuteen.

Monelle kyläläiselle kyläkouluun liittyy rakkaita muistoja. Samaa koulua on saattanut käydä jo useampi sukupolvi, ja kyläläisistä saattaakin tuntua raskaalta, jos perinne katkeaa. Lyhyt ja turvallinen koulumatka on monelle kyläläiselle erityisen merkittävä asia ja moni vanhempi huolehtii jo etukäteen, miten perheen pikkukoululainen selviytyy väistämättä pidentyvästä koulumatkasta kyläkoulun sulkiessa ovensa. Uusi koulutie saattaa sisältää aivan uudenlaisia vaaranpaikkoja ja vanhemmat saattavat miettiä, miten lapsi tulee niistä selviytymään. Monia myös huolettaa, miten lapsen sopeutuminen sujuu tutusta ja turvallisesta kyläkoulusta suurikokoiselle pääkoululle siirryttäessä. Oppilasmäärä saattaa nousta esimerkiksi noin 70 noin 1 000 oppilaaseen, mikä on aika hurja muutos.